top of page

Depolardaki Hırsızlıklar Tedarik Zincirlerini Zorluyor

09.12.23

By:

Sedat Onat

Depolardaki Hırsızlıklar Tedarik Zincirlerini Zorluyor

Depolardaki Hırsızlıklar Tedarik Zincirlerini Zorluyor

Perakende devlerinin bir kabusu haline gelen hırsızlık, büyük endişe kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Gündelik ürünlerden organize suçlar tarafından planlanan büyük soygunlara kadar çeşitli hırsızlık türleri, tedarik zincirlerini ve mağaza envanterini zaten zorlayan bir sektörde ciddi bir problem oluşturuyor.


Bu sorunun somut bir örneği olarak Dollar Tree, 2022'de %32,7 olan brüt kar marjının son çeyrekte %29,8'e düşmesini "çalıntı" olarak açıkladı. Bunun üzerine Dollar Tree CEO'su Richard Dreiling ve CFO'su Jeffrey Davis, çalıntıları azaltmak için bazı önlemler alacaklarını söylediler, bu önlemler arasında belirli ürünleri kasaya götürmek ve bazı mağazalarda sürekli olarak çalınan ürünleri indirimli satmak gibi önlemler bulunuyor.


Bu sorun sadece müşteriler için değil, zaten karmaşık ve sürekli aksaklıklarla mücadele eden bir perakende tedarik zinciri için de sorun teşkil ediyor. Coresight Research'in Teknoloji Araştırma Direktörü John Harmon, "Perakendeciler, çalıntı nedeniyle kaybedilenleri telafi etmek için daha fazla yeniden sipariş vermek zorunda kalıyorlar ve pandemiden tamamen toparlanmamış olan tedarik zincirlerine daha fazla dalgalanma ekliyorlar" diyor. (Bkz.: Kamçı Etkisi)


Target da benzer sorunlarla karşılaştığını bildirdi ve yükselen hırsızlık nedeniyle yarım milyar dolar kaybetmeyi beklediğini açıkladı. Hatta hırsızlık ve organize perakende suçlarının çalışanlarının ve müşterilerinin güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirterek bazı mağazalarını kapattı.


Hırsızlık büyüyen bir endişe ve perakendecilerin operasyonlarına ve tedarik zincirlerine etkisigün geçtikçe artıyor. Ancak, bu sorunun tam olarak ne kadar büyük olduğunu belirlemek zor olabilir, çünkü bazı hırsızlık vakaları rapor edilmeyebilir.


Perakende hırsızlığını önlemek için bir dizi adım öneriliyor, bunlar arasında yapay zeka destekli bir bilgisayar görüş sistemi kullanmak, sıkça çalınan ürünleri kilitlemek ve fiziksel engeller kurmak gibi önlemler yer alıyor. 


2023-11-15

Haber Linki: https://www.supplychain247.com/article/increases-in-theft-add-to-retail-supply-chain-challenges/warehousedc

Güncel Haberler

21.09.24

UPS, Soğuk Zincir Lojistiğinde Zirveye Oynuyor: Frigo-Trans ve BPL Satın Alması

20.09.24

Ortadoğu'da Jeopolitik Riskler ve ABD Limanlarındaki Sıkıntılar

19.09.24

Konteyner Denetim Raporlamasında İyileştirme Çağrısı

bottom of page