top of page

Kızıldeniz Etkisiyle Küresel Taşımacılıkta Güvenilirlikte Keskin Düşüş

27.02.24

By:

Sedat Onat

Kızıldeniz Etkisiyle Küresel Taşımacılıkta Güvenilirlikte Keskin Düşüş

Kızıldeniz Etkisiyle Küresel Taşımacılıkta Güvenilirlikte Keskin Düşüş

Sea-Intelligence'ın Ocak 2024 için yayınladığı güvenilirlik verilerine göre, küresel taşımacılıkta güvenilirlik Kızıldeniz'deki etkiler nedeniyle keskin bir düşüş yaşadı ve sadece %51'den biraz fazla gemi zamanında varış yapabildi. Pandemi dönemi dışındaki bu durum, oldukça düşük bir oran; zira pandemi öncesi normalde bu oran %70-80 arasında değişiyordu.


Kızıldeniz üzerinden gerçekleşen ticaretlerin keskin düşüşler yaşaması beklenirken, Kızıldeniz ile ilgisi olmayan birçok ticaretin de keskin düşüşler yaşadığı belki de daha az sezgisel. Örneğin, Kızıldeniz üzerinden geçmeyen Transpasifik ve Atlantik ticaret hatlarındaki gemilerin, son 2 ayda ABD'nin Batı ve Doğu kıyılarına varışlarında, gemilerin yarısından azı zamanında ulaşabildi.


Bu durum, bazı hizmetlerdeki aksamaların sistem boyunca yankılanarak ilgisi olmayan ticaretleri de etkileyebileceğini, muhtemelen ani rota değişikliği gereksinimi veya limanla ilgili sorunlar nedeniyle, gösteriyor.


Bu durum, aynı zamanda CMA CGM'in, Sea-Intelligence'ın detaylı ölçümlerine başladığı 13 yıl içinde ilk kez, küresel ortalamada en güvenilir taşıyıcı haline gelmesine yol açtı. Bu durum, Bab-el Mendeb Boğazı üzerinden başarıyla geçirilen gemiler sayesinde desteklendi.


Önemli Notlar:

  • Küresel taşımacılıkta güvenilirlik, Kızıldeniz'deki etkiler nedeniyle keskin bir düşüş yaşadı.

  • Kızıldeniz ile ilgisi olmayan ticaret hatları da benzer keskin düşüşler yaşadı.

  • Bu durum, sistemin bütününde bir "bulaşma" etkisi yaratabilir.

  • CMA CGM, ilk kez en güvenilir taşıyıcı olarak kaydedildi.


Haber Linki: https://www.linkedin.com/posts/larsjensenvespuccimaritime_sea-intelligence-has-released-reliability-activity-7168291802859388928-rzAm

Güncel Haberler

21.09.24

UPS, Soğuk Zincir Lojistiğinde Zirveye Oynuyor: Frigo-Trans ve BPL Satın Alması

20.09.24

Ortadoğu'da Jeopolitik Riskler ve ABD Limanlarındaki Sıkıntılar

19.09.24

Konteyner Denetim Raporlamasında İyileştirme Çağrısı

bottom of page