top of page

Suez Kanalı ve Panama Kanalı'ndaki sorunlar lojistik kapasitesini zorluyor

22.12.23

By:

Sedat Onat

Suez Kanalı ve Panama Kanalı'ndaki sorunlar lojistik kapasitesini zorluyor

Suez Kanalı ve Panama Kanalı'ndaki sorunlar lojistik kapasitesini zorluyor

Yemen kıyılarındaki Bab-el-Mandeb Boğazı'nda güvenlik durumu ciddi şekilde kötüleşti. Sea-Intelligence'e göre, Husi'ler tarafından birçok gemi saldırıya uğradı ve bu durum, birçok büyük nakliye şirketinin gemilerini Kızıldeniz'den geçmekten kaçınmak için beklemeye almasına neden oldu. Bu da Süveyş rotasının bilinmeyen bir süre için kullanılamaz hale gelmesine yol açtı. 


Özellikle Uzak Doğu'dan Kuzey Amerika Doğu Kıyısı'na (NAEC) olan ticaret etkilendi. Panama Kanalı'nın kuraklık nedeniyle Süveyş rotasına yönlendirilmesi, Panama rotasına dönüşü imkansız kıldı. Afrika rotası üzerinden seyir sürelerinde ciddi artışlar olacak


Sea-Intelligence, Uzak Doğu-Kuzey Avrupa rotasında 9, MED'e 14, NAEC'ye ise 5 gün artış öngörüyor. Haftalık kalkışları sürdürebilmek için, bu ticaretlerdeki hizmetlere ek gemiler eklenmesi gerekecek. 


Sea-Intelligence CEO'su Alan Murphy, Afrika çevresinden dolaşmak için 1,45 - 1,7 milyon TEU gemi kapasitesine ihtiyaç duyulacağını, bu da küresel konteyner gemisi kapasitesinin %5,1 - %6,0'ına denk geldiğini belirtti. 


Kaynaklar:

Haber Linki: https://www.porttechnology.org/news/change-to-round-africa-impacts-transit-times-and-vessel-capacity/

Fotoğraf: https://www.alamy.com/bab-el-mandeb-political-map-strait-between-yemen-on-arabian-peninsula-image159675803.html

Güncel Haberler

21.09.24

UPS, Soğuk Zincir Lojistiğinde Zirveye Oynuyor: Frigo-Trans ve BPL Satın Alması

20.09.24

Ortadoğu'da Jeopolitik Riskler ve ABD Limanlarındaki Sıkıntılar

19.09.24

Konteyner Denetim Raporlamasında İyileştirme Çağrısı

bottom of page